Bestia képzeletbeli tájban (Molnár C. Pál) - olajfestmény

Magyarország, Békés
Közzétéve 4 hónappal ezelőtt
ID #598
QR CODE
1 - 2 / 2
400 000 Ft
0.30628820 BTC
10.37417987 ETH
Hirdetés típusa: Elad
Bestia képzeletbeli tájban (Molnár C. Pál) - olajfestmény
Magyarország, Békés,
Közzétéve 4 hónappal ezelőtt

Leírás

MolnÁr-C. PÁl 1894. április 28-án, Battonyán született.

Édesanyja, Jeanne Contat Svájc francia részéről jött Magyarországra nevelőnőnek. A László birtok gazdatisztjéhez, Molnár Józsefhez ment feleségül, és végleg Magyarországon maradt.

Hét gyermekük közül az első, Pál, a földesúr jóvoltából Aradra került iskolába. A műszaki érdeklődésű kisfiút egy megnyert országos rajzpályázat terelt végleg a művészpálya felé.

Budapesten felvették a Mintarajziskolába. Házi tanítóskodással kereste meg a megélhetését. 1919-21-ben Svájcba került, Genfben és Lausanne-ban volt élete első három kiállítása.

Megvalósult élete álma, Svájcból Párizsba utazhatott, ahol egy louvre-beli Tiziano kép másolásával bízta meg egy svájci hölgy cserébe a párizsi tartózkodást finanszírozva. A Louvre-beli nagy és kis mesterek műveinek másolását tekintette igazi iskolájának.

Párizsból hazakerülve kezdett Budapesten kiállítani, először a Belvedere szalonban. Ekkor kapta művésznevét, édesanyja nevéből a C. betű tette érdekesebbé a Molnár Pál nevet.

A három napilapot jelentő EST lapok illusztrátoraként vált ismertté ez a szignó. Éveken át naponta küldte még külföldről is lendületes tusrajzait a pesti élet mindennapjairól.

1928 és 31 között Rómába került ösztöndíjasként. Aba-Novák, Pátzay és Szőnyi mellett első lakója volt a Római Magyar Akadémiának. Boldog alkotóéveket éltek itt az ösztöndíjas fiatalok, egy életre magukba szívták Itália művészi levegőjét.

Ekkor kezdett MCP szürrealista stílusban festeni, ez az egyetlen stílus, amely végigkísérte életét, a magáénak érezte: Voltaképp minden művészet többé-kevésbé szürreális. Más a köznapi élet realitása és más a művészet valóság feletti valósága.

A római évek után sorozatosan kapott nagy egyházi megrendeléseket. Kőszegtől, Budapesten át Battonyáig országszerte sok templomban láthatók csodálatos szárnyas oltárképei. Szokatlanul merész és közvetlen stílusban nyúlt a szentek ábrázolásához, emberközelbe hozta őket.

Az istenes művek alkotásaiba menekült a külső világban tapasztalható borzalmak elől. Műtermi magányba vonult, kísérletezett, alkotott és fogadta a rajongókat, akik meglátogatták.

Élete végéig játszott; stílusokat, témát váltott, könnyedén és sokat festett, páratlanul sokszínű és gazdag életművet hagyott maga után.

1981. július 11-én halt meg. Néhány héttel korábban tette le az ecsetet, 87 éves korában.

Életműve az egykori műteremben berendezett családi múzeumban látogatható.

Festői hitvallása: Boldog ember vagyok, mert egész életemben azt csinálhattam, amit legjobban szeretek, végigjátszottam az életemet. Máskor így fogalmazott: A szépség a boldogság kiapadhatatlan forrása azok számára, akik felfedezik hollétét. Mindenütt elrejtőzik. [https://www.mcpmuzeum.hu/molnar-c-pal/eletrajz/]

Hirdetések amelyek érdekelhetnek
Milyen messze van? Közeli hirdetések mutatása

Azok a hirdetések, amelyek km -en belüliek keres
Értékeld ezt az eladótEladó értékelései0.0

 

Kapcsolat felvétele az eladóval

  Hirdető képei
  Magánszemély
  Regisztrált 8. Jul 2018

  Hozzászólások

  Kérdésed van? Vagy több információ érekel a termékkel kapcsolatban? Hozzászólásban felteheted...
  Csak ehhez a hirdetéshez kapcsolódó kérdéseket tegyél fel.
  A hozzászólásokat moderáljuk.
  új hozzászólás
  400 000 Ft
  0.30628820 BTC
  10.37417987 ETH
  Kapcsolat felvétele az eladóval +3620952xxxx

  Hirdető infó

  Hirdetés helye

  Magyarország, Békés